Een waterverzachter zal de hardheid van het water verminderen. De hardheid van het water wordt bepaald door de hoeveelheid calcium en magnesium en dit kan verschillen per regio. Hard water kan apparaten zoals een wasmachine of vaatmachines beschadigen doordat de aanwezige calcium of magnesium zich gaat vasthechten aan leidingen en in het bijzonder op het verwarmingselement van het apparaat. Om dit te voorkomen worden er waterverzachters gebruikt. Een waterverzachter is een chemische stof die calcium en magnesium deeltjes uit het water onttrekt. Hierdoor kunnen ze niet neerslaan op de onderdelen van apparaten.
Er zijn verschillende types waterontharders op de markt, maar de meeste werken op basis van een kunsthars. Die trekt tegelijkertijd kalk uit het leidingwater aan en geeft natriumionen af. Het ontharde water spoelt vervolgens verder naar de binnenleidingen. Als de harsbolletjes verzadigd zijn met kalk, worden ze automatisch gespoeld met zout waarna ze opnieuw hun onthardende functie kunnen vervullen. Het spoelwater wordt vervolgens afgevoerd naar de riolering en de cyclus kan herbeginnen.
Voor je weet welk type waterverzachter je best neemt is het goed om even na te kijken hoeveel de waterhardheid van jouw leidingwater bedraagt. Dat kan je heel eenvoudig opzoeken op het internet, daar kan je de waterhardheid per gemeente vergelijken. Houdt in het achter hoofd dat je vanaf 22-32 °F kan spreken van hard water.